Sophie Winqvist Loggins

Sophie Winqvist Loggins

Sophie samtalar med Jenny Luukkonen, talangansvarig på Film i Väst, om hur man skapar förutsättningar för bildmagi och rätt tonalitet när det kommer till att bildsätta olika typer av filmer.

Sophie Winqvist Loggins (f. 1977) är en svensk filmfotograf som både fotograferar film och stillbild, hon arbetar med fiktion, reklam, dokumentär, musik och konstfilm – hon har gjort musikvideo åt bl a Silvana Imam, Seynabo Sey och Jenny Wilson.Just nu är Sophie högaktuell med flera filmer, Aniara, Pleasure och TV-serien Rebecka Martinsson där Sophie har stått bakom kameran.

I höst  har hon en rad, än så länge, hemliga projekt på gång.

Sophie Winqvist Loggins har examen från fotolinjen på Den Danske Filmskole samt Stockholms filmskola och är idag baserad på Österlen, i Köpenhamn och i Mumbai, Indien. Hon har vunnit priser för bästa foto för kortfilmer från Danmark och Sverige. Hon var den första kvinnliga filmfotograf som upptogs på agenturen The Talent Group.

Sophie har gått den långa slingriga vägen, hon assisterade fotografer inom reklam, mode och konst. Dessutom har hon studerat franska, spanska och engelska samt tog en fil.kand. i konst, litteratur och filmhistoria för att få myter att ladda bildspråket med. Hon fortsätter gärna att studera för att fylla på sin kunskap och har läst kurser om allt från föreställningar om kön i rörliga bildmedier till postkolonial teori.

Sophies har också skrivit en C-uppsats om fotografen Anna Riwkins bilder av romer i Sverige 1954 och har jobbat på Moderna Museet där hon bland annat var delaktig i att arrangera en utställning om legenden Man Ray och jobbade också som assistent för chefsintendenten Lars Nittve.

Hon har varit lärling för den indiske filmfotografen Binod Pradhan i Mumbai och fotograferade också sisn första långfilm där, en Bollywood horrorfilm, Aatma, 2013.

Filmografi:
Pleasure (2019)
Aniara (2019)
Breeder (2019)
Nikita Forever (2018)
Anonyma (2017)
Liv & Horace i Europa (SVT)
Ouaga Girls (2017)
Hingsten (2016)
Senses (2016)
Hot Chicks (2014)
Teenland (2014)
Mekanikerne (2014)
The Return (2014)
The Sarnos – A Life in Dirty Movies (2013)
Aatma (2013)
Versioner (2012)
The Avant/Garde Diaries (2012)
Vilde piger (2012)
Hïstorïsk Document (2010)
Tomrum (2011)
Trashaid (2011)
Dyret (2011)
Her bor Jensen (2010)
We are all Africans (2010)
Den fremmede (2009)
Bolsjefabrikken (2009)
The Fringe Projects (2008)
The Fabulous Amazing Knicker Kitten Burlesque Revue (2007)

Filmer och klipp:
Aniara
https://www.youtube.com/watch?v=3MIlE9R00ik

Aatma
https://www.youtube.com/watch?v=-pNmFaxQxdg