Samir Arabzadeh

Närbild av Samir
Jury – 27+

Samir är en prisbelönt filmskapare född i Iran och uppvuxen i Sverige. 2010 tog han examen i Film and Screen Production från QUT i Brisbane, Australien. Samir rör sig sömlöst mellan spelfilm och animation, mellan fiktion och dokumentär. Han regisserade och samproducerade Märta Proppmätt, en 3D-animerad barnfilm som hade biopremiär september 2018. Hans senaste projekt, kort-dokumentären Powernapper's Paradise har visats på över 30 festivaler runt om i världen, på bland andra Hot Docs och Palm Springs.

 

Vad kommer du att titta på när du bedömer filmerna?
- Hur mycket filmerna berör mig eller får mig att tänka till. Om en film får mig att känna något, vad som helst, så är det ett väldigt bra tecken. Gör mig ledsen, arg, glad, rädd. (Inte uttråkad) Eller om en film för mig att ifrågasätta mig själv eller världen omkring mig. Jag vill känna vad som helst, eller tänka något nytt.

 

Hur bra kan en film under 15 minuter bli egentligen?
- Otroligt bra. En film på 15 minuter kan egentligen vara lika bra som en film på 90 minuter. Längden spelar ingen roll. Men ju kortare den är desto svårare blir det: att berätta, att beröra och att väcka tankar. Jag är själv i utveckling med en film som är 3 minuter och den kommer att bli f amazing. Hoppas jag. Haha. 

 

Vad skulle få dig att lämna biografen mitt i en visningen?
- Om jag känner att filmskaparen inte har respekt för mig som tittare. Oftast är det att man varit för lat med manuset och att det finns kraterstora hål i filmens logik och karaktärernas agerande. Ibland är det också om filmen bara är riktigt dålig. Senast jag lämnade en biograf var under Berlins filmfestival förra året, på en galapremiär dessutom. Seneca - On the Creation of Earthquakes. Hemsk film. HEMSK!