Ninja Thyberg

Ninja Thyberg

Ninja kommer att samtala med kulturjournalisten Johanna Koljonen om den roliga, bråkiga och slingriga vägen till Cannes. Tips utlovas!

Ninja Thyberg (f. 1984) är en svensk regissör vars filmer kretsar kring teman som kropp, makt, sexualitet och gruppdynamik. Nu är hon aktuell med sin långfilmsdebut Pleasure som 2020 valdes ut som officiellt tävlingsbidrag till Filmfestivalen i Cannes.

Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. En ung, ambitiös 20-åring åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Det är Sofia Kappels första filmroll, där hon spelar huvudrollen i med i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Det är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer. Filmen produceras av Erik Hemmendorff, Eliza Jones & Markus Waltå på¨Plattform Produktion och samproducenter är Film i Väst.

Ninja Thyberg vann Canal+ Award med kortfilmen Pleasure som tävlade i Kritikerveckan i Cannes 2013, det året den enda svenska film som visades.

Hennes kortfilm Hot Chicks, en samproduktion med Film i Väst, vann 1 km-filmpriset på Stockholm Filmfestival 2014 och hon belönades med Student Visionary Award på Tribeca Film Festival med Catwalk 2015.

Ninja har flera gånger blivit utvald att delta i olika talangsatsningar både Film i Västs och Film i Skånes regi. 2012 vann hon det nyinstiftade priset New Talent Award, som består av totalt 300 000 kronor i produktionsstöd, vid Pixel-festival i Lund.

Thyberg har studerat filmregilinjen vid Stockholms dramatiska högskola[1] (2012-2015) och har tidigare gått Fridhems folkhögskolas 2-åriga filmutbildning (2009–2011), och läst en manusutbildning på Broby grafiska.

Filmografi

2010 – Vi två

2010 – Våt

2010 – Egalias highschool och vann Canal+ Award på festivalen.[5].

2011 – R.O.V.

2011 – Mamma pappa barn

2012 – Afro

2013 – Pleasure

2014 – Hot Chicks

2015 – Catwalk

2015 – The Kill (GoKinema)

2016 – Girls & Boys

2016 – Hingsten

2016 – Pleasure (långfilm)

Kortfilmen Pleasure:
https://www.youtube.com/watch?v=XtGh2d5HVGM

Girls and Boys
https://vimeo.com/user10210836

Afro
https://vimeo.com/ondemand/afro/324889476