Maria Eriksson-Hecht

Maria Eriksson-Hecht

Maria kommer att luncha och samtala med regissören Peter Grönlund om konsten att regissera amatörer och mindre erfarna skådespelare.

Maria Eriksson-Hecht (f.1986) är en filmregissör som är uppväxt i Göteborg och utbildad vid (det som numera heter) Stockholms konstnärliga högskola där hon tog kandidat 2012 och master 2017.

Aktuell med att precis avslutat inspelning av nästa kortfilm Allvaret som hon spelade in i somras på Öland, med barnskådespelare och skådespelaren Torkel Petersson. Kortfilmen är ett samarbete med hennes manusförfattande partner Pelle Rådström och producent är Ronny Fritsche på Zentropa.

Maria jobbar ofta med unga skådespelare som har lite eller ingen erfarenhet alls. Hon beskriver sina filmer som skådespelardrivna och vill visa det mellanmänskliga beteendet i relationer. Filmer som är emotionellt berörande och med en humanistisk blick på människan.

Under sin utbildning på DI/ StDH började Maria fokusera på att arbeta med barnskådespelare  och när hon examinerades från mastern 2018 med  Skolstartssorg och den tillhörande masteruppsatsen "Att regissera barn". Skolstartssorg hade premiär på amerikanska festivalen Aspen Shortfest, där den vann pris för såväl bästa studentfilm som ungdomsjuryns pris för bästa film. Filmen deltog också i tjeckiska Karlvory Vary-festivalens sektion “Future Frames – 10 filmmakers to watch”. Samma film vann också kategorin Children’s Choice Awards 2017 under filmfestivalen Nordisk Panorama i Malmö. Filmen Skolstartssorg har fortsatt att röna framgångar ända in i 2020 och har vid dags dato visats på över 100 (!) festivaler och vunnit ett fyrtiotal (!) priser.

Maria har skrivit och regisserat ett tiotal prisbelönta kortfilmer som har visats på filmfestivaler och STV. Kortfilmen ”Jag tror jag är lite kär i dig” har blivit lite av en youtubehit med över 5 miljoner tittningar.

Förutom att regissera är hon även huvudlärare i regi på Kulturama samt har tidigare erfarenhet som rollsättare och regiassistent/SAD. Hon är också engagerad i styrelsen för Sveriges Filmregissörer där hon delar ordförandeskapet med Carl Javér.

2018 tilldelades hon Anders Sandrews långfilmsstipendium för ”Kevlarsjäl”. Filmen är även uttagen till talangsatsningen STHLM Debut.

Tidigare filmer:
Jag tror jag är lite kär i dig (2018)
Ahmed & Markus (2018)
Skolstartssorg (2017)
Om du lämnar mig nu (2014)
Annalyn (2012)
Elsa & tandfen (2012)
Jag vill ha allt (2012)
Kom närmare (2010)
Håll om mig (2009)
Beslutet (2008)

Filmer:
Jag tror jag är lite kär i dig
https://www.youtube.com/watch?v=42E6FihyYhE

Skolstartssorg
https://vimeo.com/192232198/21fdd5a634

Om du lämnar mig nu
https://vimeo.com/141413894