Josefina Mothander

Svartvit headshot på Josefina
Jury – Mellan & Tungvikt

Josefina Mothander är festivalansvarig för kortfilm på Svenska Filminstitutets internationella enhet som hjälper ny svensk film av alla genrer att synas på internationella filmfestivaler, filmmarknader och i andra filmrelaterade sammanhang.

Josefina är utbildad Kulturvetare och har en bakgrund som produktions- och projektledare inom reklam innan hon 2011 började jobba på enheten med ansvar för branschtidningen Swedish Film och sedan 2017 med ansvar för kortfilm.

Favoritkortfilm just nu? 
- Las Palmas (2011) av Johannes Nyholm. Jag har sett den otaliga gånger men slutar aldrig skratta. Idén att låta sin ettåriga dotter spela en medelålders och berusad turist som trashar en bar i Las Palmas befolkad av marionettdockor är så pricksäkert porträtterat och genialt i sin enkelhet.

 

Vad kommer du att titta på när du bedömer filmerna?
- Som festivalansvarig för kortfilm på Filminstitutet är en films originalitet, angelägenhet, hantverksskicklighet och internationella potential – berättelser som överraskar både till form och innehåll och utmanar publiken – avgörande för de filmer vi tar in i vår distribution. Vad vill filmen berätta, hur, för vem och varför nu är frågor vi ställer och som har relevans även i detta sammanhang.

 

Hur bra kan en film under 15 minuter bli?
- Hur bra som helst, på samma sätt som en film på 5- eller 20 min kan vara. Men att stirra sig blind på en viss längd eller form är ingen garanti för en bra film eller lyckad festivalresa. Utgå från det du vill berätta och låt det avgöra längden berättelsen. Definitionen av en kortfilm hos oss är under 60 min. Internationellt har de flesta festivaler dock 30- eller 40 min som max. En längre film är mer utmanande att programmera för en festival som sätter ihop och visar flera kortfilmer som paket där längden kan avgöra för att få ihop pusslet på bästa sätt.