Baker Karim

Baker Karim

Pitchskola med Baker Karim! Som regissör, producent och långfilmskonsulent har Baker sett och hört det mesta i pitchform och nu är det dags att han delar med sig. Här möter han HDK-Valands filmstudenter som pitchar sina examensfilmer.

Baker Karim (f.1974) är filmregissör, producent och tidigare långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Just nu är han aktuell med inspelningen av sin nästa kortfilm Jordbundna, som blir Sveriges första afro-futuristiska film. Filmen är del av en kortfilmssatsning 2121 med filmer som blickar in i framtiden. Han är också aktuell med inspelningen av långfilmen Glaciär som görs av produktionsbolaget Bad Flamingo som han nyligen startade upp tillsammans med sin bror Alexander Karim och Camilla Läckberg.

Baker började sin karriär redan som 15-årig då han reste till USA för att hjälpa sin äldre bror Osmond Karim med en examensfilm och fick då ta över ljussättningen. Han har studerat konst i Los Angeles och film på American Film Institute och arbetat på Roger Cormans produktionsbolag Concorde/New Horizons.

Baker gjorde långfilmsdebut med Fyra kvinnor (1999) och redan året därpå Guldbaggenominerades han för sin kortfilm Malcolm. Karim skrev, fotograferade, regisserade och klippte STV-serien Familjen Babajou (2009) som nominerades till Kristallen.

Mellan 2013 och 2016 var han långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet men har nu jobbat inom branschen i många positioner; regissör, manusredaktör/författare, klippare och redigeringskonsult, samt fotograf, på flera svenska film- och TV-bolag, som Memfis Film, Yellowbird, Bob Film, SF, Tre Vänner och Anagram Produktion. Nyligen startade Baker Karim ett nytt produktionsbolag

Filmografi i urval:

2001 – Fyra kvinnor

2002 – Malcolm

2003 - The Apple Tree

2003 - Swedenhielms (TV)

2004 – Orka! Orka! (TV-serie)

2005 - Fragments of an Unfinished Journey

2009 – Familjen Babajou (TV-serie)

2018 – En familjehistoria (TV-serie)


Familjen Babajou
https://www.svtplay.se/video/20730268/familjen-babajou/familjen-babajou-avsnitt-1

Ted-talk
http://www.greatness.se/case/tedxalmedalen-2014-conversation/