Aviva Wrede

Närbild av Avive
Jury – 27+

Aviva Wrede är skådespelare utbildad vid Högskolan för scen & musik i Göteborg och gjorde sin praktik på Teater Tribunalen i Stockholm.  Just nu syns hon i monologen A hundred words for snow av Tatty Hennessy på Gothenburg English Studio Theatre där hon även spelade #WRU av Kristina Brändén Whitaker 2019. Till hösten medverkar hon i En Folkefiende i ny version av Viktor Tjerneld på Göteborgs Stadsteater. Hon har tidigare medverkat i film/tv som Hypnosen (regi: Ernst De Geer), Allt som blir kvar (Regi: Fanny Ovesen), Zebrarummet (Regi: Andrea Östlund, Erik Eger), HASHTAG (Regi: Anders Hazelius) och kommer att synas som en av huvudrollerna i Fanny Ovesens debutfilm LAURA (arbetstitel). 

 

Vad är det bästa med kortfilm? 
- Det bästa med kortfilm är att det är ett väldigt tillåtande format. Jag upplever oftare med kortfilm att regissörer vågar vidga sina konstnärliga idéer och experimentera med nya koncept som mer sällan syns i långfilm. Det är oftast inte lika stora summor pengar som står på spel och färre inblandade i produktionen, vilket jag tror gör att regissörens konstnärliga friheter på ett sätt blir större. Och att deras kärna träder fram. Man vågar befinna sig mer i undersökandet vilket ofta resulterar i väldigt fina och originella resultat. 

Vad kommer du att titta på när du bedömer filmerna?
- Jag kommer att leta efter just ovan nämnda delar. Är det någon av kortfilmerna som utmärker sig inom en viss form eller koncept? Jag uppskattar när regissörer/filmskapare tillåter sig själva att nörda in sig på en grej. Exempelvis någon som valt att utforska otraditionella berättarformer, andra rörelsespråk, typer av gestaltning eller vågar röra sig mellan olika genrer. Jag kommer leta efter lekfullt nörderi som fångar min uppmärksamhet. Eller om något bara känns riktigt bra helt enkelt. Typ skådespeleri, manus eller handling. 

Hur bra kan en film under 15 min bli egentligen?
- Några av mina bästa filmupplevelser har varit kortfilmer. Så extremt bra skulle jag säga. 

Vad skulle få dig att lämna biografen mitt i en visning?
- Haha. Det skulle nog krävas mycket. Om något är riktigt dåligt så tycker jag ändå att man kan genomlida 15 minuter för att vara en schysst person. Om filmen däremot strider mot mänskliga rättigheter eller min personliga moraliska kompass så hade jag förmodligen rest mig och gått därifrån. Kastat tomater kanske. 

Favorit-kortfilm just nu? 
- Oj, det är nog faktiskt en av de första kortfilmerna jag såg när jag var tonåring och som funnits med mig genom åren: RED SHOES av RUBBERBAND dancegroup. Regi. Micah Meisner.