Alecio Araci

Närbild av Alecio
Jury – Mellan & Tungvikt

Alecio Araci har en bakgrund inom underjord- och gör-det-själv-kultur och har jobbat på både låg- och högbudgetprojekt sedan mitten av 00-talet. Under 10-talet utbildade han sig på kandidatprogrammet i filmregi vid Akademin Valand i Göteborg och har sedan dess fortsatt sitt kreativa arbete både framför och bakom kameran. Hans kärlek till genrefilm och exploateringsfilm har påverkat hans skapande och han strävar ständigt efter att hitta en spännande balans mellan det bisarra och det vardagliga i sina projekt.

Vilken är din favoritkortfilm?
- Fireworks av Kenneth Anger upptäckte jag i tidig tonår, likaså Un chant d'amour av Jean Genet. Dessa två mästerverk har följt med mig genom åren och har haft stor inverkan på mig. Om vi kikar på svenska kortfilmer så älskar jag verkligen Séptimo av Valentina Chamorro Westergårdh; en tidlös rulle som berör mig känslomässigt lika mycket nu som när den kom ut för över tio år sedan.

Vad kommer du titta på när du bedömer filmerna? 
- Jag kommer inte att titta på det tekniska utan bara på hur mycket filmarens egna röst och begär framträder ur filmens stoff och vävnad. Den filmare som lyckas behålla sin integritet är min solklara vinnare. 

Hur bra kan en film under 15 minuter bli?
- När jag minns tillbaka på gamla flammor och romanser jag haft i mitt liv så inser jag att flera av dessa endast varade nån vecka eller två. Ändå minns jag flera av dessa människor med stor kärlek och jag kan ännu bli varm i kroppen av blotta tanken på dem. Samma sak med kortfilm; de kan sätta djupa, bestående spår och således vara kraftfullare för sinnet än långa filmer. Dessutom kan man ju se om en kortfilm hur många gånger som helst för de är ju inte direkt några tidstjuvar!